Amerika OnlyCanada Only

Zoek

Zo ziet de plaats waar Nelson Mandela gevangen werd genomen er nu uit

Dave Breeker

Dave Breeker

De exacte locatie waar Nelson Mandela werd gearresteerd ligt in Howick, Zuid-Afrika en wordt aangegeven met een indrukwekkend kunstwerk. Een logische aanvulling op een bezoek aan Robbeneiland.

Nelson Mandela werd op 5 augustus 1962 opgepakt door de Zuid-Afrikaanse politie, terwijl hij zich voordeed als een chauffeur voor een communistische activist. Mandela was destijds zeventien maanden op de vlucht.

Hij zou hierna tot 11 februari 1990 in de gevangenis zitten.

Nelson Mandela Capture Site

Dit zie je bij de Nelson Mandela Capture Site

De plaats waar de arrestatie destijds plaatsvond, wordt nu aangeduid als de Nelson Mandela Capture Site. Het bestaat grofweg uit twee onderdelen: een bezoekerscentrum met een museum en een monument.

Het bezoekerscentrum huisvest onder meer het Apartheid Museum waar het levensverhaal van Mandela wordt verteld. De focus ligt daarbij op zijn arrestatie en de 27 jaar die hij daarna in de gevangenis doorbracht. Dat wordt gedaan op een indrukwekkende en creatieve manier.

Buiten de deuren van het bezoekerscentrum vind je het bijbehorende beeldwerk. Het monument heet Release en bestaat uit vijftig kolommen van staal. Het kunstwerk werd exact vijftig jaar na de vrijlating van Mandela geplaatst. Vandaar de vijftig kolommen.

Het beeld is het werk van kunstenaars Marco Cianfanelli en Jeremy Rose en een ware eyecatcher. Als je hem van de rechterkant bekijkt, zie je de beeltenis van Nelson Mandela. Wanneer je van positie verandert, zie je alleen nog maar de tralies. Erg tof bedacht en uiterst indrukwekkend om te zien.

🏞️ Lees ook De Panoramaroute door Zuid-Afrika is een van de gááfste roadtrips ter wereld

Nelson Mandela Capture Site

Zo kom je bij de Mandela Capture Site

Zien? Dat kan. De Nelson Mandela Capture Site is een veelgemaakte stop tijdens verschillende rondreizen door Zuid-Afrika. Het monument ligt tussen de R3 en de R103, vlakbij het plaatsje Howick. De dichtstbijzijnde grote stad is Durban.

Check de officiële website van het monument om de meest recente openingstijden te bekijken. Hou er ook rekening mee dat je entree moet betalen.