Amerika OnlyCanada Only

Zoek

Zien in Marokko: de beroemde toegangspoort tot de koningsstad Fez

Dave Breeker

Dave Breeker

Deze toegangspoort, de Bab Bou Jeloud, verwelkomt je op onovertroffen wijze tot de oude medina van Fez: ’s werelds grootste, middeleeuwse binnenstad.

Marrakech is waarschijnlijk de bekendste stad van Marokko, maar wij vinden Fez stiekem nét iets indrukwekkender…

Dat komt vooral doordat je hier Fes el Bali vindt. Deze oude binnenstad, ook wel een medina genoemd, is namelijk een uiterst sfeervolle mengelmoes van steegjes, winkeltjes, markten en allerlei unieke attracties, zoals de plaatselijke leerlooierij van Chouara.

Iets dat je eigenlijk ooit moet hebben gezien!

🏜️ Lees ook De Marokkaanse Todghakloof is een van de mooiste kloven ter wereld – en je kunt er doorheen lopen

Zo ziet de Bab Bou Jeloud eruit

Een van die unieke attracties vind je meteen bij binnenkomst. Dat is namelijk de toegangspoort tot Fes el Bali: de Bab Bou Jeloud.

En hij kan je simpelweg niet ontgaan. Ook niet wanneer je de medina zelf niet eens binnengaat. 

De gigantische, blauwe poort is tenslotte een behoorlijk opvallend schouwspel in Fez. Hij is betegeld met blauwe mozaïeken: een verwijzing naar de officiële kleur van de stad. Dat heeft te maken met de vele blauwe potten die in en om Fez worden gemaakt en waar de plaats om bekendstaat.

De andere kant is groen – en dat is weer een verwijzing naar de islam.

Bovenal is de Bab Bou Jeloud méér dan alleen een toegangspoort tot de medina. Het is een toffe scheiding tussen het hedendaagse Marokko en de middeleeuwse variant. Erg indrukwekkend, vinden wij.

Dit zie je in de medina zelf

Maar goed. We kunnen het ons zomaar voorstellen dat je niet helemaal naar Fez reist om alleen de toegangspoort tot de wereldberoemde medina te bekijken…

Ruim daarom ook meer dan genoeg tijd in om de wirwar aan straatjes te ontdekken. De hoofdstraten zijn de Tala’a Kbira en de Tala’a Sghira. Beiden zie je meteen wanneer je de poort doorloopt. Daarna is de kans groot dat je verdwaald. We zeggen het maar alvast.

Zo kom je in Fez

Fez is vanuit Nederland rechtstreeks te bereiken, maar deze vluchten vertrekken wel maar een beperkt aantal keer per week. 

Ze vliegen bovendien niet vanaf Schiphol, maar vanaf Rotterdam/Den Haag.