Amerika OnlyCanada Only

Zoek

Zebramigratie zien: ga naar Makgadikgadi Pans National Park in Botswana

Dave Breeker

Dave Breeker

De immense Makgadikgadi-zoutvlakte, die net zo breed is als heel Portugal, verwelkomt ieder regenseizoen honderden zebra’s. De jaarlijkse komst van de dieren is een waar spektakel.

Makgadikgadi zoutvlakte

Dit is Makgadikgadi Pans National Park

Het noorden van Botswana heeft geen gebrek aan toffe bestemmingen. Je vindt hier bijvoorbeeld de Okavangodelta: de grootste, binnenlandse delta ter wereld.

Wij zijn vooral fan van de Makgadikgadi Pans National Park – ook wel bekend als de Makgadikgadi-zoutvlakte. Dit was ooit een meer dat werd gevoed door de drie grootste rivieren van deze streek: de Chobe, de Okavango en de Zambezi. 

Na het opdrogen ontstond een van ’s werelds grootste zoutvlaktes die tijdens ieder seizoen de moeite waard van een bezoek waard is.

🧂 Lees ook Uiterst indrukwekkend: Makgadikgadi Pans National Park in Botswana

Makgadikgadi zoutvlakte

Zo zit het met de zebramigratie

De meeste toeristen bezoeken de Makgadikgadi Pans National Park in Botswana tijdens het droogseizoen. Dit duurt van mei tot en met november. En je kunt dan zebra’s zien. Deze grazen dan bijvoorbeeld in Chobe National Park, ook in Botswana.

Maar zodra het hier begint te regenen, wat meestal eind november het geval is, laten de zebra’s Chobe National Park voor wat het is. Ze beginnen dan aan een lange migratie door de Kalahari-woestijn. Het eindpunt? De Makgadikgadi-zoutvlakte waar ze in januari arriveren.

Ze blijven hier tot en met het eind van de maand maart en keren zodra de regen is gestopt weer terug naar Chobe National Park en omgeving. Dat is meestal in april of mei het geval.

Makgadikgadi zoutvlakte

Zo maak je de zebramigratie mee

Zebra’s zijn zoals gezegd year-round te zien op verschillende bestemmingen in Botswana. Maar de migratie? Die zie je alleen in januari en maart.

Om dit fenomeen niet te missen, moet je dus in het regenseizoen naar Afrika. Dat wordt misschien een beetje nat en modderig, maar je ziet dan wel het unieke beeld van honderden zebra’s die tegelijkertijd op de Makgadikgadi Pans arriveren. En dat is ook wat waard.

Het mooiste moment van de migratie vindt plaats aan het begin van januari wanneer de zebra’s arriveren. Het vertrekmoment aan het einde van maart is echter the next best thing. Aanrader!

🦓 Zelf de zebramigratie meemaken? Wij raden een groepsreis aan, omdat dat makkelijker is voor de Makgadikgadi zoutvlakten. Deze mooie expeditie door Botswana en Zimbabwe, bijvoorbeeld.