Amerika OnlyCanada Only

Zoek

Uiterst indrukwekkend: Makgadikgadi Pans National Park in Botswana

Dave Breeker

Dave Breeker

Makgadikgadi Pans National Park heeft duizenden vierkante kilometers aan zoutvlaktes en is een van meest fotogenieke bestemmingen in het zuiden van Afrika.

Makgadikgadi Pans National Park

Dit is Makgadikgadi Pans National Park

Voor de oorsprong van dit natuurgebied moeten we eventjes terug in de tijd. Richting de IJstijd, om precies te zijn. Vlak daarvoor was het huidige Makgadikgadi Pans National Park namelijk één groot meer in het noorden van Botswana.

Een meer zonder uitmonding in de zee, want hij werd gevoed door verschillende rivieren. Vandaar dat de bodem nogal wat zout bevatte.

Toen het klimaat in het zuiden van Afrika zo’n tienduizend jaar geleden ingrijpend veranderde, droogde het meer van weleer compleet op. Het zout bleef vanzelfsprekend achter en zodoende werd een van ’s werelds grootste zoutvlaktes gecreëerd – bestaande uit meerdere zoutpannen, zoals ze hier in Afrika zeggen.

Makgadikgadi Pans National Park

Dit zie je in Makgadikgadi Pans National Park

Wie de pannen nu bezoekt, ziet vooral zout voor zover het oog reikt. Maar met alleen die omschrijving doen we het Makgadikgadi Pans National Park ernstig tekort.

Zo is het park voor een zoutvlakte nog best wel groen. Je ziet er bijvoorbeeld ook grasland. Wildlife is er buiten het regenseizoen niet te spotten, maar dat verandert wanneer het hier natter wordt. Tijdens het regenseizoen lopen de vlaktes vol met water en trekken er onder meer olifanten, zebra’s en springbokken naar de regio.

Je kunt dit alles op meerdere manieren bekijken: met een meerdaagse safari, maar ook vanuit een helikopter óf tijdens een tour op een quad.

Het is zelfs mogelijk om in het natuurgebied te kamperen. De twee bekendste campings zijn Khumaga Camp Site en Nata Camp.

🦓 Lees ook Zebramigratie zien: ga naar Makgadikgadi Pans National Park in Botswana

Makgadikgadi Pans National Park

Zo kom je er

De meeste reizigers bezoeken Makgadikgadi tijdens een rondreis door niet alleen Botswana, maar ook landen in de omgeving. Voorbeelden zijn Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

🏜️ Wil je de Makgadikgadi Pans zelf ervaren? Wij raden een groepsreis aan als je Makgadikgadi wilt zien. Deze avontuurlijke reis door Namibië, Botswana & Zimbabwe komt er langs!