Amerika OnlyCanada Only

Zoek

‘Rokende Berg’ en ‘Poort naar de Hel’: de Erta Ale in Ethiopië is een van de meest actieve vulkanen ter wereld

Dave Breeker

Dave Breeker

En je kunt de Erta Ale vulkaan beklimmen, al moet je daar vanzelfsprekend wel behóórlijk wat moeite voor doen. We leggen je hieronder uit hoe je dit mogelijk maakt.

Die uitleg begint met een korte omschrijving van de Danakildepressie. Dit is een streek in de Hoorn van Afrika waar temperaturen van 40ºC heel normaal zijn. Regenen doet het er bijna niet en leven komt er nauwelijks voor. De Danakildepressie wordt dan ook gezien als een van ’s werelds meest onleefbare, onherbergzame gebieden.

Oh – en hadden we al gezegd dat die temperatuur van 40ºC hier in de winter voorkomt? Bij dezen.

Erta Ale in Ethiopië

Dit is de Erta Ale

Middenin deze bloedhete regio staat de Erta Ale. Het is de meest actieve vulkaan van Ethiopië en een exemplaar dat doorlopend dikke rookwolken uitstoot. Vandaar de bijnaam Rokende Berg.

Dat komt doordat er bovenop de vulkaan een heus lavameer ligt. Twee, zelfs. De Erta Ale is daarmee een van de slechts vier vulkanen met zo’n meer op de top. Het meer zelf wordt gezien als het oudste exemplaar ter wereld.

🥵 Lees ook Onbewoonbaar, maar ook fenomenaal: Dallol in Ethiopië

Erta Ale in Ethiopië

Zo bezoek je de Erta Ale

Niet iets waar je snel komt, toch? Zeker niet gezien de Erta Ale ook nog eens behoorlijk actief is. Hij barstte in 2005 nog uit, waarna duizenden mensen op de vlucht sloegen.

Toch is de Erta Ale in zekere zin een toeristische attractie te noemen. Het is echter allesbehalve makkelijk om er te komen. Dit gaat alleen aan de hand van een begeleide excursie.

Deze excursies vertrekken vanuit de dichtstbijzijnde stad: Mekele. Ze duren meestal minimaal twee dagen, zodat het nabije, eveneens bloedhete Dallol ook kan worden aangedaan.

Zo’n trip is inclusief een wandeling naar de top, zodat je het lavameer ziet liggen. Een stevige klim die verder wordt bemoeilijkt door de extreme hitte in dit deel van Ethiopië. Een béétje vergelijkbaar met die scene in The Lord of the Rings, waarbij Frodo de Ring in Mount Doom probeert te smijten.

Het relatief kleine aantal toeristen dat erin is geslaagd om de Erta Ale te beklimmen, is echter unaniem positief over de tocht. Volgens hen is het zien van het lavameer iets dat je maar één keer in je leven meemaakt. We geloven het graag.