Amerika OnlyCanada Only

Zoek

Onbewoonbaar, maar ook fenomenaal: Dallol in Ethiopië

Dave Breeker

Dave Breeker

Het landschap van Dallol is werkelijk ongeëvenaard, maar het is er ook zo absurd heet dat geen mens of dier het er lang uithoudt. En tóch gaan er tours naartoe…

Ooit van de Danakildepressie gehoord? Het is een regio in de Hoorn van Afrika waar het, op z’n zachtst gezegd, lekker warm kan worden. Een graad of 40ºC, zeg maar. In de winter. En het regent er praktisch nooit.

Needless to say: het is een van de heetste streken op aarde.

Dallol in Ethiopië

Dit is Dallol

Middenin deze depressie ligt Dallol. Dat is een krater die doorlopend giftige gassen uitstoot. Het heeft geleid tot de vorming van een gigantisch, geothermisch landschap vol met kokende heetwaterbronnen.

Klinkt dat allemaal niet echt aantrekkelijk? Dat snappen we. Maar we willen toch even opmerken dat Dallol er echt fantastisch uitziet. Een beetje buitenaards, zelfs. Dallol lijkt misschien nog wel het meest op een real-life schilderspalet vol oranje, gele en groene verf. En dat zie je niet iedere dag.

🌋 Lees ook Een must-see in Tanzania: de Ngorongoro Krater

Dallol in Ethiopië

Zo kom je in Dallol

Je snapt – hier komen niet veel mensen. Het gebied is dan ook nooit bewoond geweest.

Dat is overigens wel geprobeerd. Verschillende Amerikaanse en Britse mijnbedrijven deden dappere pogingen om hier iets van leven op te bouwen, maar de medewerkers stopten er allemaal vroegtijdig mee. Ondanks dat er hier veel zout te halen viel, waren de werkomstandigheden nét iets te bar en boos.

Desondanks is het voor een zeer klein aantal toeristen per jaar mogelijk om richting Dallol te reizen. 

Dat vereist eerst een trip naar de dichtstbijzijnde stad, Mekele. Je moet daarna drie tot vier uur door de woestijn rijden om in Dallol te komen.

Zo’n reis kun je niet zelf afleggen, maar moet aan de hand van een Ethiopische gids die kennis heeft van de omgeving. De tours worden daarnaast militair begeleid vanwege een klein aantal geweldsincidenten in het verleden.

Dallol in Ethiopië

Zo ziet een bezoek eruit

Het bezoek zelf neemt meestal twee dagen in beslag, waarbij toeristen ook de Erta Ale bezoeken: nog zo’n even bloedhete als verlaten bestemming. Daarna word je weer teruggebracht naar Mekele.

Let wel op dat zo’n reis behoorlijk primitief is. Hotels, restaurants, stromend water: je kunt het allemaal vergeten.