Amerika OnlyCanada Only

Zoek

Niet skippen in Marokko: de medina van Fez

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De geschiedenis van de Marokkaanse stad Fez gaat ver terug. Dat is vooral te zien in de oude, ommuurde binnenstad: de medina. De ruim achthonderd smalle straatjes staan tenslotte niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Boy Tijbosch | Africa Only

Dit is de historie van Fez

Rabat mag dan de bestuurlijke hoofdstad van Marokko zijn; voor velen is Fez in ieder geval op cultureel en spiritueel vlak de belangrijkste bestemming van het land.

De stad bestaat al sinds de negende eeuw, maar kwam in de dertiende eeuw pas echt tot wasdom als Marokko’s grootste handelsstad. En eigenlijk is Fez sinds die tijd helemaal niet zo gek veel veranderd. Van de binnenstraatjes tot de markten en van de paleizen tot de moskeeën: alles is een ware throwback naar het Noord-Afrika van weleer.

Boy Tijbosch | Africa Only

Dit mag je niet missen in Fez

Hoewel Fez meer interessante bezienswaardigheden heeft, komen de meeste reizigers voor de oude binnenstad: de medina. Deze heet officieel Fes el Bali, hoewel ‘Medina van Fez’ voor velen volstaat.

Een van de tofste bestemmingen binnen de medina vind je meteen bij binnenkomst: de Bab Bou Jeloud. Deze schitterende toegangspoort functioneert als de voordeur van Fes el Bali. Je bezoek aan de medina is nauwelijks compleet zonder een foto van deze grandioze entree.

De medina zelf is een grote wirwar aan steegjes, winkeltjes en markten. Sla vooral Rue Talaa Sghira niet over. Dit straatje staat ook wel bekend als Rainbow Street en is de meest kleurrijke straat van de hele stad.

Ook de moeite waard: de leerlooierij van Chouaras. Kleine waarschuwing: hier hoort wel een behoorlijk sterke geur bij…

Skip tot slot de twee koranscholen van de medina niet. De Madrassa Bou Inania is rijkelijk voorzien van prachtige houtsnijwerk en patronen. De Al-Attarine Marasa ligt naast een van de grootste moskeeën van Afrika.

Zo kom je er

Fez is vanuit Nederland vrij eenvoudig te bezoeken. Verschillende maatschappijen bieden rechtstreekse vluchten vanuit Nederland, zoals Transavia. 

Let er daarbij wel op dat deze vluchten vaak maar enkele keren per week vertrekken. Dat gebeurt meestal vanaf Rotterdam/Den Haag (maart 2024).