Amerika OnlyCanada Only

Zoek

Niet missen in Zuid-Afrika: de Bourke’s Luck Potholes

Daisy de Boer
Dave Breeker

Dave Breeker

Het water van twee Afrikaanse rivieren, de Blyde en de Treur, heeft door de jaren heen zogenoemde cilindrische gaten gecreëerd: de Bourke’s Luck Potholes. En die zijn er-rug indrukwekkend om te zien…

Bourke's Luck Potholes
Daisy de Boer

Zo zijn de Bourke’s Luck Potholes ontstaan

De Blyde en de Treur zijn twee rivieren in de Mpumalanga-regio van Zuid-Afrika. Het water van deze rivieren slaat al eeuwenlang tegen de wanden van de hier aanwezige rotsen. Daardoor is hier na verloop van tijd onder meer de Blyde River Canyon ontstaan.

Middenin deze canyon is echter ook een ander fenomeen verrezen. Op de plaats waar de Blyde en de Treur samenkomen, vormen de twee rivieren namelijk een kolkende waterstroom.

Deze stroom heeft immense kuilen in de zandstenen bodem veroorzaakt: cilindrische gaten.

Lastig te begrijpen? Dat snappen we. Hou het dan maar op het volgende: de Potholes zijn een soort natuurlijk gevormde jacuzzi’s. Dan heb je er een wat beter beeld bij.

🏞️ Lees ook De Chapman’s Peak Drive is een must-do voor iedere bezoeker naar Zuid-Afrika

Bourke's Luck Potholes
Daisy de Boer

Dit zie je bij de Bourke’s Luck Potholes

Het gaat dan wel om jacuzzi’s met felblauw water, een roodoranje, rotsachtige omlijsting én een compleet ondergronds gangenstelsel. Een bijzonder schouwspel dat op meerdere manieren is te zien.

De beste manier is via een van de verschillende observatieplatforms die je naast en boven de Bourke’s Luck Potholes vindt. Je kunt ook over diverse bruggen lopen om het fenomeen nog nét iets beter te bekijken.

Het Blyde River Canyon Nature Reserve, waar de Potholes deel van uitmaken, huisvest ook een geologisch museum en een aantal korte, maar indrukwekkende wandelpaden.

Bourke's Luck Potholes
Daisy de Boer

Zo kom je er

De Blyde River Canyon Nature Reserve ligt vlakbij het plaatsje Graskop. Veel reizigers bezoeken hem als onderdeel van de Panoramaroute: een van de mooiste routes van heel Afrika die onder meer langs de Bourke’s Luck Potholes komt.

Rondreizen door Afrika is sowieso een goed idee. Wil je zelf bepalen hoeveel tijd doorbrengt bij de Potholes? Dan raden we je een zelfstandige auto- of camperreis aan: wat ons betreft de beste optie wanneer je de Panoramaroute wilt rijden.

🙋🏽‍♂️ Wil jij de Bourke’s Luck Potholes met eigen ogen zien? De reisspecialisten van AfrikaPlus organiseren gave rondreizen door Zuid-Afrika, zoals deze prachtige 24-daagse reis, waarbij je ook de Panoramaroute aandoet.