Amerika OnlyCanada Only

Zoek

Mole National Park is misschien wel de gaafste bestemming van Ghana

Dave Breeker

Dave Breeker

Mole National Park in West-Afrika, bekend vanwege haar uitgestrekte savanne, is ideaal om onder meer olifanten te spotten.

Kijk – we willen altijd eerlijk zijn. Wie een safari wilt doen, is simpelweg het beste af in het zuidelijke deel van het continent Afrika. Landen als Botswana en Zuid-Afrika bieden je meer dan genoeg opties om de traditionele Big Five te bekijken, wat je in onder meer Ghana gewoon niet gaat lukken.

Dat neemt niet weg dat deze regio wel degelijk mogelijkheden heeft voor iets soortgelijks. 

Neem Ghana, ter illustratie. Het Mole National Park is gewóón thuis voor allerlei indrukwekkende diersoorten, waaronder olifanten. Het ontbreken van leeuwen maakt het geen minder authentieke ervaring – in tegendeel. Juist het algemene gebrek aan massatoerisme maakt Mole National Park erg aantrekkelijk.

🐆 Lees ook Maak kennis met Chobe National Park: Botswana’s beste bestemming voor een safari

Mole National Park

Dit is Mole National Park

Mole National Park ligt in het noordwesten van Ghana en staat bekend om zijn savanne, hoewel er ook rivieren door het park stromen. Het werd in 1964 opgericht als een natuurreservaat om onder meer de dieren in het park te beschermen. De aanwezige fauna bestaat uit zo’n negentig dier- en ruim driehonderd vogelsoorten, waaronder olifanten, antilopes, nijlpaarden, apen en hartenbeesten.

We zeggen deels omdat er rondom het park een aantal dorpjes ligt waarvandaan nog wordt gejaagd. Dat blijft helaas een probleem in dit deel van Ghana.

Mole National Park

Dit zie je in Mole National Park

Een manier om het natuurreservaat te verkennen, is aan de hand van een jeepsafari. Zo’n tocht loodst je over de karakteristieke rode, ongeplaveide wegen en brengt je tot dicht bij de wilde dieren, bijvoorbeeld bij de olifanten.

Het feit dat het park vooral bestaat uit vlakke savanne is daarbij een pluspunt. De dieren hebben daardoor maar weinig mogelijkheden om zich verdekt op te stellen. Dat vergroot de kans op het spotten ervan.

Wandelsafari’s zijn ook mogelijk. Je wordt hierbij standaard begeleid door een bewapende gids.

Mole National Park

Zo kom je er

Het Mole National Park ligt in een vrij afgelegen deel van Ghana. De dichtstbijzijnde, grote stad is Tamale en zelfs dat ligt op ruim drie uur rijden.

We raden het je daarom aan om het park te bezoeken tijdens een rondreis door het land. Combineer dit eventueel met landen als Benin en Togo.

Kom je specifiek voor wildlife? Bezoek het park dan tijdens de droge maanden: van januari tot en met april.