Amerika OnlyCanada Only

Zoek

Het oudste dorp van Kenia is thuis voor duizenden ezels

Dave Breeker

Dave Breeker

De geschiedenis van het plaatsje Lamu gaat zevenhonderd jaar terug. De ruim zesduizend ezels die het eilanddorp hun thuis noemen, weten er alles van.

Lamu Island

Dit is Lamu

Het noordoosten van het Afrikaanse land Kenia wordt relatief niet heel veel bezocht.

Dat komt een beetje doordat dit deel van Kenia behoorlijk a-typisch voor Oost-Afrika is. Verwacht in het dorpje Lamu op Lamu Island bijvoorbeeld géén Big Five of uitgestrekte savannes. Lamu is eerder een opvallende mengelmoes tussen stranden waarop je uitstekend kunt bijkomen van je rondreis én straatjes die een indrukwekkende historie achter de rug hebben.

Het bestaan van die stranden is simpel te verklaren: die zijn er nou eenmaal omdat het dorp op een eiland ligt. Maar de geschiedenis moeten we misschien even uitleggen.

Lamu Island was namelijk ooit een belangrijke hub voor alle scheepvaart tussen Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Dat heeft geleid tot een architectuur die niet karakteristiek voor Afrika is. Je ziet er ook elementen uit Azië en het Midden-Oosten terug – en dat maakt het een erg interessante bestemming voor ware globetrotters.

🥙 Lees ook Niet skippen in Marokko: de medina van Fez

Lamu Island

Dit zie je in Lamu

Dit dorp mag dan geen Big Five hebben, ze hebben wel iets anders in huis: ezels. Heel veel ezels. Het zijn er naar schatting ongeveer zesduizend.

Ook dat heeft een bijzondere reden. De straten van het dorp zijn namelijk zo smal dat autorijden hier nauwelijks is te doen. Daarom zijn ezels hier het belangrijkste vervoersmiddel. Ze worden gebruikt om mensen én goederen te vervoeren.

Om nog maar eens aan te tonen hoe belangrijk de beesten voor Lamu Island zijn: van de twee auto’s die op het eiland aanwezig zijn, is er eentje een ambulance speciaal voor – inderdaad. 

Daarnaast organiseert het eilanddorp jaarlijks een festival waarbij ezels een raceparcours over een van de stranden afleggen. We bedoelen maar…

Lamu Island

Zo bezoek je deze bestemming

We raden het je aan om je rondreis door Oost-Afrika af te sluiten in een plaatsje als Lamu. Het is altijd lekker om zo’n trip te besluiten met een sessie op een strand – en die zijn er hier voldoende.

Let er wel op dat je het eiland Lamu niet verwart met het vasteland van Lamu. Het eiland is veilig te bezoeken, maar het vasteland ligt dicht bij het onveilige Somalië.

🐴 Wil je zelf duizenden ezels tegenkomen op Lamu Island? Sluit deze mooie Oost-Afrika groepsrondreis af met een paar dagen op dit Keniaanse eiland. Het is heerlijk om na zo’n lang avontuur te relaxen aan het strand.