Amerika OnlyCanada Only

Zoek

Lake Nakuru in Kenia staat bekend om zijn vele flamingo’s…

Dave Breeker

Dave Breeker

Jarenlang zag het meer in Lake Nakuru National Park eruit als een grote, roze zee doordat er honderden, zo niet duizenden flamingo’s woonden. Die vertrokken in 2012 massaal na verschillende overstromingen. Dat zorgde helaas ook voor een daling in het aantal toeristen.

Dit was de situatie in Lake Nakuru tot en met 2012

First of all: het Keniaanse Lake Nakuru National Park is een van onze favoriete, Afrikaanse bestemmingen. Het turquoise meer ziet er werkelijk fenomenaal uit, het aantal verschillende wilde dieren dat hier leeft is groot en het relatief kleine park is eenvoudig te verkennen.

Tot en met 2012 had het park één uitgelezen bezienswaardigheid: een enorme groep flamingo’s. De roze beesten vestigden zich hier door de vele algen die zich in het meer bevonden: hun favoriete maaltijd.

🦏 Lees ook Nergens anders is de kans op het spotten van neushoorns zó groot als in Kenia’s Lake Nakuru National Park

Lake Nakuru

Dit gebeurde er in en na 2012

Een hevige regenval zorgde er in de jaren tien echter voor dat Lake Nakuru meermaals overstroomde. De flamingo’s konden hierdoor nauwelijks meer bij hun geliefde algen, waardoor ze het park noodgedwongen de rug keerden.

Het vertrek van de flamingo’s bleek een hard gelag voor het nationaal park. Ze zagen tenslotte niet alleen hun – bij het gebrek aan een beter woord – attracties, maar ook de bezoekers vertrekken.

Lake Nakuru

…en dit gebeurde er in 2020

Maar net toen de situatie écht nijpend werd, maakte de flamingo’s een onverwachte comeback.

Wat bleek: de meren waarnaar de dieren waren uitgeweken, zoals Lake Baringo en Lake Bogoria, kregen óók te maken met overstromingen. De flamingo’s keerden daarom maar weer terug naar hun eigenlijke habitat, maar niet met dezelfde hoeveelheden en ook niet naar exact dezelfde plaatsen. En gezien er toen sprake was van een pandemie had Lake Nakuru National Park er ook niet meteen profijt van.

Maar wie nu naar het park gaat, kan op de plekken waar het water relatief laag staat eindelijk weer genieten van wat ooit dé bezienswaardigheid van het park was. Gelukkig maar.

Lake Nakuru

Zo bezoek je Lake Nakuru National Park

Wil je dit park bezoeken? Doe dat dan tijdens een rondreis door Oost-Afrika. 

Het nationale park is bijvoorbeeld goed te combineren met andere topbestemmingen in de regio, zoals Kenia’s Masai Mara National Reserve en Tanzania’s Serengeti National Park.

🦩 Wil je zelf flamingo’s spotten in Lake Nakuru? Deze prachtige groepsrondreis langs alle hoogtepunten van Oost-Afrika maakt het mogelijk.