Amerika OnlyCanada Only

Zoek

Kyambura Gorge is een 100 meter diepe kloof waar chimpansees leven

Dave Breeker

Dave Breeker

De chimpansees in de Kyambura Gorge zijn gesocialiseerd, waardoor je ze als mens van héél dichtbij kunt meemaken. Het vindt allemaal plaats in het Queen Elizabeth National Park in Oeganda.

Kyambura Gorge

Dit is de Kyambura Gorge

De Kyamburga Gorge is een kloof in de oostelijke hoek van Oeganda’s populairste nationale park: Queen Elizabeth National Park. 

De kloof is op het breedste punt een kilometer lang en 100 meter diep, maar het is vooral het exterieur dat de Gorge zo bijzonder maakt: een tropisch regenwoud in de vallei, maar een savanne aan het oppervlak. En dat zie je niet iedere dag…

Kyambura Gorge

Dit zie je in de Kyambura Gorge

Hoe indrukwekkend de Kyambura Gorge ook is: het uiterlijk is niet het hoogtepunt van dit parkdeel. Die eer geven we naar de chimpansees die hier leven en door de jaren heen een bijzondere band met bezoekende mensen hebben ontwikkeld.

Dat moeten we misschien even uitleggen. De chimpansees die hier leven, worden door verschillende gedragswetenschappers flink bestudeerd. Ze hebben, als onderdeel daarvan, een training gehad waardoor ze zijn gesocialiseerd met mensen.

Zien? Start je bezoek bij het Mweya Visitor Information Centre. Je kunt, na een reservering, beginnen aan een begeleide wandeling naar de kloof. Je krijgt daar een uur om in het gezelschap van de chimpansees te verblijven.

Overigens is de kans groot dat dit niet de enige apen zijn die je hier tegenkomt. Er leven hier bijvoorbeeld ook bavianen en blauwapen.

De Kyambura Gorge is ook de enige plek in Oeganda waar flamingo’s voorkomen.

🦩 Lees ook Lake Nakuru in Kenia staat bekend om zijn vele flamingo’s…

Giraffe in Queen Elizabeth National Park

Zo bezoek je deze bestemming

Queen Elizabeth National Park, en dus de Kyambura Gorge, is een vast onderdeel tijdens zogenoemde kampeersafari’s door Oeganda. 

Dit is de beste manier om Oeganda te verkennen, omdat je dan ook de andere highlights van het land ziet. Het Murchison Falls National Park en het Bwindi Impenetrable Forest, bijvoorbeeld.

🙋🏻‍♂️ Wil jij de chimpansees in Kyambura Gorge ontmoeten? De kampeerrondreizen van AfrikaPLUS nemen je langs de hoogtepunten van Oeganda, inclusief deze indrukwekkende kloof.