Amerika OnlyCanada Only

Zoek

Je verwacht ze niet, maar ze zijn er wel degelijk: pinguïns in Zuid-Afrika

Daisy de Boer
Dave Breeker

Dave Breeker

De dieren leven gebroederlijk met elkaar op Boulders Beach in Kaapstad. Ze staan onder de lokale bevolking echter vooral bekend om het feit dat ze nogal een akelig geluid uitstoten…

Zeg Zuid-Afrika en je denkt aan de Big Five, gazelle’s, zebra’s, et cetera. Niet zozeer aan pinguïns die je wellicht eerder met Antarctica of iets dergelijks associeert.

Toch staat Kaapstad wel degelijk bekend om het huisvesten van een enorme kolonie pinguïns. Je vindt ze op Boulders Beach: een schitterend strand iets ten zuiden van het stadscentrum.

🐴 Lees ook Het oudste dorp van Kenia is thuis voor duizenden ezels

Boulders Beach
Daisy de Boer

Dit zijn de pinguïns

Het gaat hierbij om de Afrikaanse pinguïn. Of, zoals de Afrikanen hem noemen, de Jackass Pinguin.

Die nogal oneerbiedige bijnaam heeft het dier te danken aan het irritante, tjirpende en haast balkende geluid dat de Afrikaanse pinguïn vrijwel non-stop uitstoot. 

Ondanks het feit dat de Afrikaanse pinguïn officieel met uitsterven wordt bedreigd, leven ze in Kaapstad met z’n duizenden bij elkaar. Dat is allemaal het gevolg van een ware penguin boom in de jaren negentig. De beesten trokken toen massaal naar Boulders Beach om zich daar net zo massaal voort te planten.

Daar was echter niet iedereen blij mee. De pinguïns leefden weliswaar op het strand, maar doken ook dikwijls op in de tuinen van omwonenden, om daar alles te vernielen dat ze tegenkwamen.

Op den duur was Kaapstad het zat en werd een deel van het strand afgesloten, zodat de beesten daar in alle rust zichzelf konden zijn.

Boulders Beach
Daisy de Boer

Zo bezoek je de pinguïns op Boulders Beach

Het deel van Boulders Beach waar het om gaat heet het Boulders Beach Penguin Sanctuary. Het bestaat uit twee delen: in beide gevallen vind je een boardwalk waarmee je letterlijk tussen de Afrikaanse pinguïns kunt lopen.

Het is daarbij niet toegestaan om de boardwalk te verlaten en je mag de dieren ook niet storen, al maken ze nog zo’n irritant geluid.

Toegang tot de Boulders Beach Penguin Sanctuary kost wel geld. Check de website voor actuele ticketprijzen en openingstijden. 

🙋🏽 Wil jij de pinguïns op Boulder Beach ontmoeten? Onze vrienden van AfrikaPLUS hebben een aantal hele gave groepsrondreizen door Zuid-Afrika samengesteld, waarbij je ook langs Kaapstad komt.