Amerika OnlyCanada Only

Zoek

In dit stadje in Marokko zijn de bomen bezaaid met geiten

Dave Breeker

Dave Breeker

Dat komt doordat de zogenoemde arganbomen noten bevatten die toevallig het favoriete eten van de dieren zijn. Een merkwaardig schouwspel in Tamri.

Argannoten

Dit zijn arganbomen

Arganbomen zijn een van de vele, bijzondere boomsoorten die alléén op het continent Afrika voorkomen. In dit geval kunnen we nóg specifieker zijn, want deze variant is alleen in delen van Marokko en Algerije te vinden.

Dat komt doordat de boom, die bekendstaat om zijn kleine bladeren en diepe wortels, erg goed gedijt in gebieden die weliswaar een woestijn zijn, maar niet té. Er moet ook nog een beetje groen in de omgeving zijn te vinden, zeg maar. En dat is in bepaalde streken in Noord-Afrika het geval.

🇲🇦 Lees ook Niet skippen in Marokko: de medina van Fez

Geit in arganboom

Dit is de reden dat de geiten in de bomen klimmen

Een stad waar relatief veel arganbomen zijn te vinden, is het Marokkaanse Tamri. Dat ligt in het westen van het land, vlakbij Agadir en niet heel ver van Marrakesh.

Nu zijn de bomen niet zozeer een attractie; de bewoners zijn dat wel. Kijk niet raar op als je meerdere geiten rechtop in zo’n boom ziet staan. De dieren hebben dit zichzelf aangeleerd, omdat ze de noten en zaden van de arganboom zo lekker vinden.

Dat is niet alleen leuk om te zien. De beesten hebben ook nog een praktisch nut, zo is gebleken. 

Zodra de dieren de noten hebben verorberd, zijn de zaden terug te vinden in hun ontlasting. En daar wordt dan weer de prestigieuze arganolie van gemaakt. 

Leuk om te onthouden wanneer je deze olie op je wangen smeert.

Geiten in arganboom in Tamri

Zo zie je de klimmende geiten zelf

Zien? Dat kan. De bomen staan langs verschillende, belangrijke wegen in en om de stad Tamri.

Let wel op. Volgens de website Atlas Obscura zijn er boeren die de geiten bewust aan de bomen vastbinden, in de hoop dat ze erin klimmen, zodat jij er tegen betaling een foto van kunt maken. 

Maak je meteen uit de voeten als je ziet dat dit gebeurt.