Amerika OnlyCanada Only

Zoek

Een must-see in Tanzania: de Ngorongoro Krater

Dave Breeker

Dave Breeker

Deze krater, die deel uitmaakt van de Ngorongoro Conservation Area, is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Afrika, maar denk hierbij niet aan een simpel gat in de grond. Het is een enorm natuurgebied waar heel veel dieren (inclusief de Big Five) leven. Het is zelfs niet uitgesloten dat we in zekere zin allemaal hier vandaan komen…

Ngorongoro Krater

Dit is de Ngorongoro Conservation Area

De Ngorongoro Conservation Area is een gigantisch natuurgebied in het noorden van Tanzania. Het middelpunt wordt daarbij gevormd door de Ngorongoro Krater. Hij is ontstaat vanuit een actieve vulkaan die hier miljoenen jaren geleden stond en naar schatting net zo hoog was als de Kilimanjaro nu is: (bijna 6.000 meter).

Die vulkaan is naar verluidt niet uitgebarsten of ingestort. De krater schijnt te zijn ontstaan doordat de vulkaan simpelweg lava lekte.

We weten niet precies wat daar is misgegaan, maar wel dat er nu een immens natuurgebied staat, inclusief bossen, graslanden, moerassen én een zoutvlakte. Uiterst indrukwekkend!

🦓 Lees ook Zebramigratie zien: ga naar Makgadikgadi Pans National Park in Botswana

Ngorongoro Krater

Dit zie je in de Ngorongoro Conservation Area

De Ngorongoro Krater is met zijn diameter van ongeveer 19 kilometer bovenal rijk aan wilde dieren. Heel veel wilde dieren. Het schijnt zelfs de grootste concentratie wildlife van heel Afrika te zijn, maar dat weten we niet zeker.

Dat is geen toeval, want de bodem is er enorm vruchtbaar, waardoor er altijd genoeg te eten is. Onder de aanwezige diersoorten bevindt zich onder meer de traditionele Afrikaanse Big Five, bestaande uit buffels, leeuwen, luipaarden, neushoorns en olifanten.

Sommige dieren trekken alleen door de krater tijdens The Great Migration, zoals gazelles, giraffen en zebra’s. Anderen hebben zich hier permanent gevestigd. 

Je ziet ze allemaal wanneer je een safari door het complete natuurgebied maakt. Dat kan per jeep, maar ook wandelend. Zelf op verkenning gaan is in de krater niet toegestaan.

Oh – en dat zinnetje over dat we hier in zekere zin allemaal vandaan komen? Dat heeft te maken met het feit dat de oudste menselijke resten in de Ngorongoro Conservation Area zijn gevonden. Vandaar.

Ngorongoro Krater

Zo bezoek je dit park

De Ngorongoro Conservation Area bezoeken kun je het beste doen in combinatie met andere topbestemmingen in dit deel van Afrika, zoals Serengeti National Park. Boek daarvoor een rondreis bij een Afrika-specialist, zoals AfrikaPLUS. Je bent dan ook meteen verzekerd van je deelname aan een safaritocht.

🌋 Wil je zelf de Big Five spotten rondom de Ngorongoro krater? Deze mooie groepsrondreis start in Nairobi en volgt de migratieroute van de wilde dieren, inclusief de Nogorongoro Conservation Area.