Amerika OnlyCanada Only

Zoek

Een must-see in het Marokkaanse Fez: de leerlooierij van Chouara

Dave Breeker

Dave Breeker

In de leerlooierij van Chouara wordt het leer op dezelfde manier gedroogd en gekleurd als tijdens de elfde eeuw. Een bijzonder fenomeen in de oude medina van Fez.

De medina van Fez is een van de meest indrukwekkende bestemmingen van heel Marokko.

Dat komt vooral doordat sfeer hier sinds de Middeleeuwen eigenlijk niet zo gek veel is veranderd. De wirwar aan straatjes, de luidruchtige kooplui op de plaatselijke markten en de vele bijzondere attracties, zoals de toegangspoort Bab Bou Jeloud, maken deze binnenstad tot iets dat absoluut thuishoort op je bucketlist.

🕌 Lees ook Niet skippen in Marokko: de medina van Fez

de leerlooierij van Chouara

Dit is de leerlooierij van Chouara

Een andere, bijzondere attractie is de leerlooierij van Chouara. Dat kun je positief, maar ook negatief opvatten…

Om met het positieve te beginnen: het is uiterst indrukwekkend om te zien hoe men hier met leer aan de slag gaat. De huiden van verschillende diersoorten worden daarbij in enorme vaten gemieterd. Deze worden daarna met handen en voeten tot pulp geslagen.

Het bijbehorende kleurproces is mogelijk nog bijzonderder. Ook dit gebeurt op compleet natuurlijke wijze. Ter illustratie: moet er iets geel worden? Dan wordt daarvoor saffraan gebruikt. Overigens is dit best een prijzig voorbeeld, want saffraan is niet goedkoop. Maar dat ter zijde.

Wat er dan zo negatief is? Nou – de leerlooierij van Chouara is geen aanrader voor reizigers met een zwakke maag.

De oude manier van werken houdt ook in dat hier – laten we zeggen – bijzondere middelen bij komen kijken. Duivenpoep en de urine van ezels, bijvoorbeeld.

Dat gecombineerd met het feit dat dierenhuiden van zichzelf al niet heel lekker ruiken, kun je het je waarschijnlijk wel voorstellen wat de geur rondom de leerlooierij is.

Twee kleine, verzachtende omstandigheden. 1) Er zijn mensen die in deze stank moeten werken. 2) Diezelfde mensen bieden bij binnenkomst takjes mint aan. Die zouden we maar aannemen, als we jou waren…

de leerlooierij van Chouara

Zo bezoek je de leerlooierij

De medina van Fez bezoeken is een absolute aanrader. Als je er dan toch bent, is de leerlooierij van Chouara ook een must. Ondanks de geur.

De medina is zo’n warboel aan straten dat veel reizigers zich er maar bij neerleggen dat ze vroeg of laat verdwalen, maar de leerlooierij is altijd goed te vinden. Hiervoor hoef je tenslotte alleen maar je neus te volgen.