Amerika OnlyCanada Only

Zoek

Een bezoek aan Robbeneiland is een van de meest indrukwekkende onderdelen van een reis door Zuid-Afrika

Dave Breeker

Dave Breeker

Robbeneiland ligt in de Tafelbaai van Kaapstad en werd door de jaren heen vooral bekend als de gevangenis waar Nelson Mandela werd vastgehouden. Het is nu mogelijk om tours over het eiland te maken.

Robbeneiland

Dit is Robbeneiland

Robbeneiland geldt als een van de meest beruchte ex-gevangenissen ter wereld – en dat heeft meerdere redenen.

Allereerst is het vanaf het eiland, op zo’n 11 kilometer van de kust, praktisch onmogelijk om te ontsnappen: daar is het water van de Tafelbaai simpelweg te koud voor. We zeggen praktisch onmogelijk omdat het in de beginjaren van Robbeneiland als gevangenis iemand niet één, maar twee keer is gelukt: David Stuurman.

Daarnaast staat Robbeneiland bij het grote publiek bekend als de gevangenis waar ex-president Nelson Mandela 18 van de in totaal 27 jaren aan gevangenschap doorbracht – in zijn strijd voor democratie en gelijkheid.

Hoewel Robbeneiland het meest bekend is als cellencomplex, heeft het door de jaren heen meerdere functies gehad. Leprakolonie en psychiatrisch ziekenhuis, bijvoorbeeld.

Inmiddels is het, nadat de laatste gevangene in 1996 werd overgeplaatst, een bestemming waar voormalig gedetineerden rondleidingen geven aan geïnteresseerde bezoekers. Robbeneiland werd daarnaast meer dan terecht door UNESCO op de Werelderfgoedlijst gezet.

👮🏽 Lees ook Zo ziet de plaats waar Nelson Mandela gevangen werd genomen er nu uit

Robbeneiland

Dit zie je op Robbeneiland

Een bezoek aan Robbeneiland begint met een boottocht. De boot vertrekt vanaf de Nelson Mandela Gate aan de Victoria & Alfred Waterfront in Kaapstad, Zuid-Afrika.

Onderweg én op het eiland kom je van alles te weten over de gevangenis en de moeilijke omstandigheden van weleer. Je ziet de kleine cellen met daarin alleen slaapmatjes en emmers, wordt bijgespijkerd over alle dwangarbeid die hier plaatsvond en hoort verhalen over de strenge regels die er golden aan. Zo was bezoek nauwelijks toegestaan en werd er ook hier onderscheid gemaakt tussen witte en zwarte gevangenen.

Een tour over Robbeneiland neemt zo’n drie tot vier uur in beslag. Dat is inclusief boot- en bustocht, een bezoek aan de Maximum Security Prison en interactie met ex-gedetineerden.

Robbeneiland

Zo bezoek je het eiland

Robbeneiland bezoeken is een van de indrukwekkendste to-do’s tijdens een trip naar Kaapstad. Het helpt je ook om de historie van de hoofdstad van Zuid-Afrika wat beter te begrijpen.

De meeste touroperators bieden de excursie aan als add-on tijdens hun rondreizen door Zuid-Afrika. We raden je dit met klem aan.

🙋🏽 Wil jij een bezoek brengen aan Robbeneiland? Je kunt dit bezoek combineren met een rondreis, waarbij je Kaapstad aandoet. De reisspecialisten van AfrikaPLUS hebben een aantal bijzondere Zuid-Afrikareizen samengesteld voor je, dus check het aanbod.