Amerika OnlyCanada Only

Zoek

Duiken met witte haaien: het kan in Zuid-Afrika…

Dave Breeker

Dave Breeker

Jezelf geheel vrijwillig laten opsluiten in een kooi, onder het wateroppervlak zakken en vervolgens oog in oog te komen met een haai? Ja, duiken met witte haaien klinkt als een strak plan.

Er zijn genoeg redenen om de zee niet in te gaan. Haaien zijn daar een goed voorbeeld van. Vooral de varianten die niet schromen zich tegoed te doen aan de ledematen van zwemmende reizigers. 

En ja: die komen voor langs de kust van Zuid-Afrika.

duiken met haaien in Zuid-Afrika

Zo ziet duiken met witte haaien eruit

De aanwezigheid van gigantische, mensen verslindende haaien is voor zo’n acht bedrijven in Gansbaai de basis van hun verdienmodel. Zij bieden excursies aan waarbij je héél dicht bij deze roofdieren kunt komen.

Zo’n excursie start in de Kleinbaai Harbor. Je springt daar op een boot richting een plek in de zee waar de haaien leven. Dat is grofweg ergens tussen Dyer Island en Geyser Rock.

De boot gaat hierbij aardig op en neer, dus een pilletje tegen zeeziekte kan geen kwaad. Maar daarna is het toch écht tijd om jezelf te vermannen. Het ergste moet dan tenslotte nog komen.

Zodra je op de plek van bestemming bent, gooit de boot een anker uit: het sein om je wetsuit aan te trekken. De bemanningsleden gooien vervolgens de kop van een tonijn overboord, waarna het niet heel lang meer duurt voor de haaien aan komen zwemmen…

Jij stapt ondertussen in een kooi die vastzit aan de boot en gaat vervolgens kopje onder. Je komt hier up-and-close te staan met een aantal haaien die net bezig zijn de tonijnskop weg te werken.

De ultieme combinatie tussen genieten en doodsangsten uitstaan!

🦍 Lees ook Oeganda’s Bwindi Impenetrable Forest is dé bestemming om wilde gorilla’s te zien

duiken met haaien in Zuid-Afrika

Zo regel je het

Interesse? Ga dan naar de haven Gansbaai. Dit plaatsje ligt op zo’n twee uur rijden vanuit Kaapstad. Je vindt hier verschillende aanbieders die dit soort tours voor je kunnen regelen.

Duiken met witte haaien neemt zo’n drie tot vijf uur in beslag, inclusief de boottocht en alles wat erbij komt kijken.

Hou er ten slotte rekening mee dat je géén duikuitrusting of wat dan ook meekrijgt. Je moet dus wel een beetje je adem kunnen inhouden, al duren de dips in het water nooit langer dan twintig seconden.

Wil jij ook met haaien duiken? Deze excursie is goed te combineren met de rondreizen van AfrikaPLUS. Deze specialisten hebben een aantal prachtige rondreizen door Zuid-Afrika samengesteld.