Amerika OnlyCanada Only

Zoek

Dit is de Mara River: het gevaarlijkste punt tijdens de jaarlijkste migraties van de zebra’s en gnoes

Dave Breeker

Dave Breeker

Het is in zuidelijk Afrika een van de spectaculairste momenten van het jaar: The Great Migration van de gazelles, gnoes en zebra’s. Hierbij trekken in totaal zo’n anderhalf miljoen dieren naar betere bestemmingen, op zoek naar eten en water. De Mara River die door Kenia’s Masai Mara National Reserve trekt, is tijdens die reis cruciaal.

De beesten leggen tijdens The Great Migration enorme afstanden af om hun eindpunt te bereiken. Dat is in veel gevallen het noorden van Botswana, omdat daar de leefomstandigheden tijdens het regenseizoen stukken beter zijn.

Tenminste… als ze het halen. Onderweg liggen vijanden altijd op de loer, terwijl ook natuurlijke obstakels een aardige sta-in-de-weg kunnen vormen. De dieren moeten bijvoorbeeld aardig wat rivieren oversteken, zoals de Grumeti River in Tanzania.

Krokodil Mara River

Dit is de reden dat de Mara River zo gevaarlijk is

Geen van die obstakels is echter zo link als de Mara River. Dat komt door twee dingen. Een: de forse stroming, waardoor veel zebra’s en gnoes simpelweg wegspoelen. Twee: de vele krokodillen die zich in deze rivier schuilhouden.

Dit zorgt voor een natuurlijke selectie waarbij sommige dieren de overkant helaas niet halen. Dat maakt de oevers van de Mara River ook wel behoorlijk luguber. Deze zijn tenslotte bezaaid met karkassen van dieren die het geluk niet aan hun zijde hadden.

Mara River Great Migration

Hier moet je zijn om The Great Migration te zien

Toch is de jaarlijkse migratie een uniek fenomeen dat je ooit moet hebben gezien. Het is adembenemend om te zien hoe de dieren een immense rij vormen om zich aan de oversteek te wagen.

Bezoek hiervoor het deel van de Mara River dat door het Masai Mara National Reserve in Kenia stroomt. Het is een van de weinige plekken op aarde waar zo’n oversteek steevast plaatsvindt. 

🐆 Lees ook Once in a lifetime: een luchtballonsafari over Kenia’s Masai Mara National Reserve

Mara River Great Migration

Dit is daarvoor de beste tijd van het jaar

Het hangt een béétje af van de weersomstandigheden, maar normaal gesproken staan de gazelles, gnoes en zebra’s tussen eind juli en begin oktober in de rij om de Mara River over te steken. De langste rijen vormen zich doorgaans in augustus.

Dat betekent niet dat Mara River in Masai Marai National Reserve daarbuiten niet de moeite waard is. Je ziet er vrijwel altijd nijlpaarden en krokodillen, terwijl je in de rest van het park een grote kans hebt op het spotten van de Big Five. Aanrader!

🦬 The Great Migration van dichtbij meemaken? Een bezoek aan het Masai Mara National Reserve is sowieso een hele belevenis, maar met deze kampeersafari wordt het een onvergetelijk avontuur!