Amerika OnlyCanada Only

Zoek

De Witte Woestijn van Egypte is een van de móóiste bestemmingen van noordelijk Afrika

Mohamed Abd Elatif
Dave Breeker

Dave Breeker

De Witte Woestijn van Egypte ligt op een paar uur rijden van Caïro en lijkt nog het meeste op de maan, al moeten we zeggen dat we daar nooit zijn geweest.

Zeg Egypte en het eerste waaraan je denkt, is waarschijnlijk de woestijn. Goed – misschien denk je eerst aan piramides en sfinxen. Maar daarna dan.

Mocht je hierbij ook denken dat iedere woestijn er hetzelfde uitziet: think again. Hoewel er altijd wel een zekere hoeveelheid zand bij komt kijken, zijn er wel degelijk verschillen te ontdekken tussen woestijnen onderling. 

De Witte Woestijn van Egypte is daar het levende voorbeeld van.

Witte Woestijn
Mohamed Abd Elatif

Dit is de Witte Woestijn van Egypte

De Witte Woestijn, die officieel Sahara el Beyda heet, is een beschermd natuurgebied in de buurt van Qasr Al Farafra. Het totale park is 300 vierkante kilometer groot, gortdroog en bovenal een van de meest adembenemende plekken die we ooit hebben bezocht.

Dat komt doordat duizenden jaren vol zandstormen er een bizar mooie bestemming van hebben gemaakt. De woestijn is gevuld met steenformaties die zo zijn geërodeerd dat ze allemaal een bijna buitenaardse vorm hebben aangenomen.

Sommige van die formaties hebben de vorm van een kip, anderen tonen gelijkenissen met een gigantische paddenstoel. Tel daar de absolute stilte bij op en je hebt een bestemming die je ooit moet hebben gezien.

🇪🇬 Lees ook De piramiden van Gizeh zijn NIET de oudste exemplaren ter wereld…

Witte Woestijn
Mohamed Abd Elatif

Dit zie je in de Witte Woestijn van Egypte

De beste manier om de Witte Woestijn van Egypte te bezoeken, is aan de hand van een begeleide excursie. Zo’n excursie, die soms wordt gecombineerd met andere bestemmingen in de omgeving, maakt het namelijk mogelijk om hier de nacht door te brengen.

Dat is een aanrader, omdat de krijtwitte steenformaties er tijdens de zonsopkomst en -ondergang weer heel anders uitzien. En dan hebben we het nog niet eens over de nachten gehad, waarbij je slaapt onder een uiterst heldere sterrenhemel. Een absolute aanrader!

Witte Woestijn
Mohamed Abd Elatif

Zo kom je er

De Witte Woestijn ligt vlakbij Qasr Al Farafa. Je komt er door een rondreis door Egypte te regelen waarbij je niet te lang blijft hangen bij de bekende bestemmingen, maar ook dit soort alternatieve plekken aandoet.

De Woestijn is goed te combineren met nabije bestemmingen als de Zwarte Woestijn (ja – die bestaat echt) en de oase Siwa.