Amerika OnlyCanada Only

Zoek

De Victoria Falls is de gróótste waterval ter wereld: zo bezoek je hem

Dave Breeker

Dave Breeker

Victoria Falls, de immense waterval op de grens van Zambia en Zimbabwe, staat bij heel veel reizigers op hun bucket list. Terecht, want dit fenomeen is een van de meest indrukwekkende bestemmingen van heel Afrika.

Victoria Falls

Dit is de Victoria Falls

De Victoria Falls is een waterval van 2 kilometer breed, waarbij het water van de rivier de Zambezi ruim 100 meter naar beneden valt. De mist die hierbij naar boven komt, kan 400 meter de hoogte in gaan. Deze is vanaf 20 kilometer afstand te zien.

We hebben het hier over één waterval, maar in werkelijkheid is Victoria Falls een verzamelterm voor in totaal vijf kleinere watervallen. Dit zijn de Main Falls, de Devil’s Cataract, de Eastern Cataract, de Horseshoe Falls en de Rainbow Falls.

Vier van deze watervallen liggen in Zimbabwe. De Eastern Cataract is hierop de uitzondering.

💦 Lees ook Su-per-gaaf: Nationaal Park Murchison Falls in Oeganda

Victoria Falls

Zo werd de waterval ontdekt

De waterval werd in 1855 ontdekt door de Schotse ontdekkingsreiziger David Livingstone. Hij vond het een van de mooiste dingen die hij ooit had gezien en vernoemde de waterval naar de Engelse koningin, Victoria.

Hoewel – ontdekt… De waterval was al lang en breed bekend bij de Kololo die dit gebied hun thuis noemden. Zij noemden de waterval de Mosi-oa-Tunya, wat zoiets als Donderende Rook betekent. Deze naam wordt in Afrika nog altijd gebruikt voor de waterval.

Het duurde overigens nog even voordat de waterval bekend werd bij het grote publiek. Onder Engels bewind kwam er een spoorweg richting de waterval en in 1904 opende het eerste hotel, zodat toeristen het water konden zien.

Victoria Falls

Zo bezoek je de Victoria Falls

De waterval ligt op de grens van Zambia en Zimbabwe en is dus vanuit twee landen te zien. Dit kan vanuit Livingstone in  Zambia en vanuit Victoria Falls in Zimbabwe.

Of er ook zoiets is als een betere kant? Niet echt. De waterval is dusdanig indrukwekkend dat beide zijdes fenomenale uitzichten bieden.

Het is wél zo dat Zimbabwe zo’n 75 procent van de watervallen bezit. Wil je echt het effect van het vallende water ervaren? Dan is de Zimbabwe-kant voor jou misschien beter. Wil je de watervallen juist goed in beeld brengen? Kies dan voor Zambia.

Ons advies: pak de Victoria Falls Bridge om de grens tussen Zambia en Zimbabwe over te steken en bekijk beide kanten om zelf een vergelijking te maken. Je hebt dan wel een Multiple-entry Visa nodig. Deze kun je aan de grens kopen.

👀 Wil je de Victoria Falls zelf zien? AfrikaPLUS organiseert prachtige rondreizen door Afrika, waaronder deze 23-daagse lodge-safari van Kaapstad naar de Victoria Falls in Zimbabwe.