Amerika OnlyCanada Only

Zoek

De piramiden van Gizeh zijn NIET de oudste exemplaren ter wereld…

Dave Breeker

Dave Breeker

…de oudste piramide ter wereld staat namelijk ietsje verderop. Het gaat om de Piramide van Djoser die naar verluidt in 2670 voor Christus werd voltooid.

Piramide van Djoser

Dit is de historie van de piramide van Djoser

Hij wordt nogal vaak overschaduwd door zijn grote broers in Gizeh, maar eigenlijk is dat onterecht. De Piramide van Djoser was er tenslotte eerder en daardoor hét voorbeeld waaraan andere exemplaren, inclusief de Piramides van Gizeh, zich konden optrekken.

Dat begint allemaal bij de farao Djoser. Hij vond een gewone tombe voor zichzelf niet voldoende en schakelde ene Imhotep in om iets grootser uit de hoge hoed te toveren. Dat Imhotep eigenlijk dokter én priester was, kon hem verder niet zoveel schelen.

Blijkbaar had Djoser oog voor talent, want Imhotep kwam met iets op de proppen dat niet eerder was vertoond: een tombe van zes verdiepingen hoog. 

Het duurde in totaal negentien jaar voordat Imhotep en zijn team dit nieuwe fenomeen klaar voor gebruik hadden. De tombe van Djoser werd daarmee ’s werelds eerste piramide.

🇪🇬 Lees ook De Witte Woestijn van Egypte is één van de mooiste bestemmingen van noordelijk Afrika

Piramide van Djoser

Dit zie je bij de piramide van Djoser

De Piramide van Djoser is 62,5 meter hoog. Hij werd ooit omringd door een complex bestaande uit kapellen, tempels en tuinen, maar daarvan is helaas niet veel meer over.

De piramide zelf bestaat uit verschillende kamers waarin de farao, maar ook zijn elf dochters zijn begraven. De rest van de structuur bestaat uit een immens en ingewikkeld gangenstelsel van ruim vijf kilometer. Deze gangen zijn vermoedelijk zo gebouwd om potentiële inbrekers te misleiden.

Diezelfde gangen zijn nu echter de reden dat de toekomst van de Piramide van Djoser niet heel zeker is. Wetenschappers zijn bang dat het eventuele instorten van de gangen zorgt voor een kettingreactie waarbij de hele piramide verdwijnt. 

Egypte is daarom al tijden bezig met verschillende werkzaamheden om de gangen opnieuw te verstevigen, hoewel er discussie bestaat over de effectiviteit hiervan. Sommigen beweren dat deze werkzaamheden de piramide juist verder verzwakt hebben.

Piramide van Djoser

Zo kom je er

Hoe dan ook: het is mogelijk voor bezoekers om de Piramide van Djoser te bezoeken. Hij ligt iets buiten Caïro en op 45 minuten rijden vanaf de Piramiden van Gizeh.