Amerika OnlyCanada Only

Zoek

De Panoramaroute door Zuid-Afrika is een van de gááfste roadtrips ter wereld

Dave Breeker

Dave Breeker

De Panoramaroute door Zuid-Afrika, die officieel de Mpumalanga Scenic Drive heet, loodst je langs een schitterende, felgroene natuur en regelrecht het Krugerpark in.

Panoramaroute door Zuid-Afrika

Dit is de Panoramaroute door Zuid-Afrika

De Panoramaroute is een fabuleuze roadtrip die de meeste reizigers naar Zuid-Afrika terecht niet overslaan. Veel toeristen starten hem in Sabie of Graskop. De Blyde River Canyon en de Echo Caves zijn veelgenoemde eindpunten.

De route zelf is 180 kilometer lang. Je kunt hem dus in theorie in een paar uur uitrijden, maar dat is alleen het geval als je in één keer doorrijdt. En dat doet bijna niemand…

Panoramaroute door Zuid-Afrika

Dit zie je onderweg

Dat komt doordat je onderweg nogal wat dingetjes tegenkomt waar je absoluut een stop wilt maken. Alle highlights opnoemen is onmogelijk, maar dit zijn onze favorieten:

Blyde River Canyon

De Blyde River Canyon is een beetje de Grand Canyon van Afrika. Deze op twee na grootste kloof ter wereld is 26 kilometer lang, 800 meter diep en bovenal iets dat je gezien móet hebben.

🐠 Lees ook Schitterend: de Fish River Canyon in Namibië

Bourke’s Luck Potholes

De kolkende watermassa van twee rivieren, de Blyde en de Treur, heeft door de eeuwen heen gezorgd voor natuurlijke fenomenen die cilindrische gaten worden genoemd. 

Uiterst indrukwekkend om te zien, zeker gezien het feit dat er verschillende bruggen over de potholes lopen.

Lisbon Falls

De Lison Falls is een van de watervallen langs de route, waarbij het water zo’n 94 meter naar beneden stort.

‘Wacht – één van de watervallen?’

Inderdaad. Je komt tijdens de Panoramaroute méér van dit soort dingen tegen, waaronder de Lone Creek Falls en de Mac-Mac Falls.

The Three Rondavels

The Three Rondavels bevinden zich een beetje aan het einde van de Panoramaroute: door erosie uitgesneden bergtorens die toevallig héél erg lijken op de traditionele woningen van de Xhosa-stam.

Tip van ons: bezoek The Three Rondavels tijdens zonsondergang. Dan zijn ze namelijk op hun paasbest.

Panoramaroute door Zuid-Afrika

Zo rij je de Panoramaroute

We adviseren je de Panoramaroute deel uit te laten maken van je rondreis door Zuid-Afrika. De roadtrip is namelijk goed te combineren met andere topbestemmingen. Zo kun je, nadat je het eindpunt hebt bereikt, relatief makkelijk doorrijden naar het Krugerpark.

Een zelfstandige reis per auto of camper is de beste manier om dit te doen, maar een groepsrondreis kan ook iets voor jou zijn, bijvoorbeeld als je geen zin hebt om zelf te rijden.

🙋🏻‍♀️ Wil jij ook de Panoramaroute rijden? Dit kan tijdens een rondreis door Zuid-Afrika, via onze vrienden van AfrikaPLUS. Deze specialisten hebben gave groepsrondreizen samengesteld, waarbij je onder andere het Krugerpark en de Panoramaroute aandoet.