Amerika OnlyCanada Only

Zoek

De oorsprong van de Nijl zien: het kan in Oeganda

Dave Breeker

Dave Breeker

De Nijl wordt vooral geassocieerd met Egypte, maar dat is niet het land waar de machtige rivier ook begint. Dat is Oeganda – en de bron van de Nijl, in Jinja, is daar een ware toeristentrekker.

De officiële hoofdstad van Oeganda? Dat is Kampala. De avontuurlijke hoofdstad van het land? Die eer geven we aan de plaats Jinja.

Dat komt doordat Jinja wordt omringd door allerlei natuurgebieden waar daredevils weken zoet kunnen zijn. Bungeejumpen, kajakken, raften: het is allemaal mogelijk in en om deze bijzondere bestemming.

Als dat je allemaal nét iets te veel van het goede is, hebben we ook nog een andere tip voor je. De Nijl begint namelijk officieel in de stad – en het is best bijzonder om te zien waar dat precies het geval is.

Oorsprong van de Nijl

Dit is de historie achter de oorsprong van de Nijl

Daar hoort een bijzondere geschiedenis bij. Want hoewel Jinja inmiddels door praktisch iedereen als de startstad van de Nijl wordt gezien, gaat hier een jarenlange onenigheid aan vooraf.

Daarvoor moeten we terug naar het jaar in 1858 waarin een gevierd onderzoeker, de Brit John Hanning Speke, Lake Victoria aanwees als de bron van de fameuze rivier. 

Maar daar was één iemand het pertinent mee oneens. En niet zomaar iemand, maar zijn reisgenoot Richard Francis Burton. Burton was er namelijk van overtuigd dat de Nijl niet in het Victoriameer, maar in het Tanganyikameer begint: een plas water tussen grofweg Congo-Kinshasa en Burundi.

Dat had allemaal niet zo heel veel uitgemaakt, ware het niet dat het duo hun vete publiekelijk uitvocht. Speke bracht bijvoorbeeld meerdere boeken uit waarin hij de theorie van zijn voormalig partner beschimpte. Het zou zelfs tot een publiek debat komen, ware het niet dat Speke zichzelf tussentijds – echt waar – door zijn hoofd schoot. Volgens velen deed hij dit omdat hij bang was om Burton publiekelijk onder ogen te komen.

🌊 Lees ook Bij het Afrikaanse Vierlandenpunt komen de grenzen van vier Afrikaanse landen bijeen

Jinja - Oorsprong van de Nijl

Dit kun je doen bij de oorsprong van de Nijl

Uiteindelijk trok Speke postuum aan het langste eind. Vandaar dat er in Jinja, Oeganda een bordje langs het water is geplaatst waarmee het officiële begin van de Nijl wordt aangeduid.

In de directe omgeving vind je verschillende eetgelegenheden en accommodaties die hierop inspelen. Je ziet er bijvoorbeeld een hotel genaamd Source of the Nile, een camping die Nile Park heet en een fish-and-chips-kraampje genaamd Nile Fresheries.

Speke zelf heeft een monument gekregen: het Speke Memorial Monument.

Oorsprong van de Nijl

Zo bezoek je Oeganda 

Oeganda beleef je het beste met een georganiseerde reis. Zo zie je het beste van dit mooie land, onder begeleiding van lokale gidsen die het land en de wilde dieren als geen ander kennen.

👀 Wil je het begin van de Nijl zien? Dat kan. De meeste rondreizen door Oeganda, waaronder de kampeerreis van AfrikaPLUS, doen Jinja aan. Je hebt hierbij kans om het beginpunt zelf te bezoeken.