Amerika OnlyCanada Only

Zoek

De Marokkaanse Todghakloof is een van de mooiste kloven ter wereld – en je kunt er doorheen lopen

Dave Breeker

Dave Breeker

Daar moet je wel wat voor over hebben, want de Todghakloof ligt middenin het ruige Atlasgebergte. Wie de moeite neemt om er naartoe te reizen, treft wel de mogelijk gaafste canyon van de wereld.

Todghakloof in Marokko

Zo is de Todghakloof ontstaan

De Todghakloof is ontstaan na het eeuwenlange werk van twee rivieren, de Todgha en de Dadès. Het water van dit duo heeft gezorgd voor een fabuleuze kloof van zo’n 40 kilometer lang.

De breedte van deze kloof is zo’n tien meter, maar de kliffen aan weerszijden zijn ruim 150 meter hoog. Door de Todghakloof lopen geeft je daardoor het gevoel dat je door de natuur bent opgeslokt. Een bizar mooi fenomeen.

Oh – en die rivieren? Die bestaan niet meer. Opgedroogd. Helaas.

⛰️ Lees ook Maak kennis met Tsingy de Bemaraha National Park: een bizar mooi landschap in Madagaskar

Todghakloof in Marokko

Zo ziet een bezoek aan de Todghakloof eruit

Hoewel de kloof zelf dus 40 kilometer lang is, doelen de meeste reizigers op de laatste 600 meter wanneer ze het over de Todghakloof hebben. Dit is het meest bezochte, toeristische deel en – naar alle waarschijnlijkheid – ook het deel dat jij gaat zien wanneer je deze kant opgaat.

De Todghakloof is hier ook voorzien van wandelpaden en ongeplaveide wegen die goed worden onderhouden. Je kunt hierdoor een behoorlijk stuk door de kloof lopen, al moet je de weg wel delen met onder meer ezels en paarden.

Todghakloof in Marokko

Zo kom je er

Ondanks het feit dat de kloof in een redelijk ruig gedeelte van Marokko ligt, komen er toch behoorlijk wat toeristen op af. De dichtstbijzijndste stad, Tinghir, is daardoor uitgegroeid tot een hotspot onder reizigers. Je vindt er uiteenlopende accommodaties en bedrijven die tours door de canyon aanbieden.

Het is lastig om de kloof te combineren met de meer bekendere steden, hoewel het niet onmogelijk is. Het is vanuit Marrakech zo’n zes uur rijden naar de Todghakloof. 

Kom je uit Fez? Dan is je reistijd acht uur.