Amerika OnlyCanada Only

Zoek

De engste (maar prachtigste) roadtrip van Zuid-Afrika: de Sani Pass

Dave Breeker

Dave Breeker

Deze route over de Drakensbergen is géén aanrader voor chauffeurs die achteruit inparkeren al lastig zat vinden. Als je niet angstig bent aangelegd, is de Sani Pass echter een van de gaafste roadtrips ter wereld.

Sani Pass in Zuid-Afrika

Dit is de Sani Pass

De Drakensbergen zijn de hoogste bergen van Zuid-Afrika. Ze gaan bijna 3,5 kilometer de lucht in en zijn thuis voor verschillende bezienswaardigheden, zoals de Bourke’s Potholes.

Een van de autoroutes die dwars door de Drakensbergen gaat, is de Sani Pass. Hij werd ooit aangelegd als een handelsroute tussen Himeville in Zuid-Afrika en Mokhotlong in Zuid-Afrika, maar die tijden liggen inmiddels ver achter ons. De bergpas wordt nu met name gebruikt door toeristen die niet terugdeinzen voor een beetje avontuur…

Dat komt doordat de Sani Pass zo steil en op sommige plekken zo slecht is onderhouden dat hier rijden uiterst zorgvuldig moet gebeuren. Ter illustratie: het kan vier uur duren om in totaal tien kilometer te overbruggen. We bedoelen maar.

🦍 Lees ook Oeganda’s Bwindi Impenetrable Forest is dé bestemming om wilde gorilla’s te zien

Sani Pass in Zuid-Afrika

Dit zie je tijdens de Sani Pass

Waarom mensen dan toch aan deze bergpas beginnen? Omdat ‘ie door een van Afrika’s móóiste landschappen gaat.

De Sani Pass wordt omringd door misschien wel het mooiste deel van de Drakensbergen: de Great Escarpment. Daarbij horen velden vol met kleurrijke bloemen, grote gesteentes en – als je geluk hebt – het nodige wildlife. De unieke Kaapse klipdas, bijvoorbeeld.

Sani Pass in Zuid-Afrika

Zo rij je deze route

Of de bergpas in deze vorm blijft bestaan? Dat valt nog te bezien. De regering van Zuid-Afrika heeft namelijk grootse plannen om de route een update te geven, inclusief bestrating. Dat zou gezien de veiligheid ook wel het beste zijn, maar tegelijkertijd levert de pas dan ook een stukje avontuur in.

Hoe de route er tijdens je verblijf ook uitziet: de pas kan een verrijking zijn tijdens je vakantie in Zuid-Afrika. Je hebt hier wel een 4×4 én een paspoort om Lesotho binnen te komen voor nodig.

De Drakensbergen, en daarmee de Sani Pass, zijn goed te combineren met andere hoogtepunten in Zuid-Afrika, zoals het Addo Elephant National Park en natuurlijk het Krugerpark.

🚙 Wil je zelf een avontuurlijke rit over de Sani Pass maken? Dat kan! Je kunt deze pas goed combineren met een rondreis door Zuid-Afrika. De specialisten van AfrikaPLUS hebben een aantal prachtige Zuid-Afrikareizen in hun aanbod.