Amerika OnlyCanada Only

Zoek

De Avenue of the Baobabs: de móóiste straat van Afrika

Avenue of the Baobabs - Madagaskar
Dave Breeker

Dave Breeker

De Avenue of the Baobabs, met de unieke baobabbomen aan weerszijden, is een iconisch fenomeen in Madagaskar. Niet missen wanneer je dit bijzondere land bezoekt.

Avenue of the Baobabs - Madagaskar

Dit zijn baobabbomen

Geen enkele boom is zo typisch voor Afrika als de baobab. Ze staan onder meer bekend om hun dikke stammen, maar vooral om het feit dat het lijkt alsof ze andersom geplant zijn. De takken vertonen namelijk grote gelijkenissen met wortels.

De bomen worden vooral geassocieerd met Madagaskar, omdat daar de meeste soorten vandaan komen.

Karim Nari via Ministere du Tourisme Madagascar

Dit is Avenue of the Baobabs

Baobabbomen komen voor in heel Madagaskar en in grote delen van het Afrikaanse vasteland. Nergens staan ze echter zo mooi opgesteld als langs de Allée des Baobabs – oftewel de Avenue of the Baobabs.

De beroemde laan is een deel van Route National 8 die Morondava met Belon’i Tsiribihina verbindt. Langs de weg zie je zo’n twintig baobabbomen van ieder ongeveer 30 meter hoog. 

Het zijn de laatste overblijfselen van iets dat ooit een vrij dicht bos was. Het restant is helaas gekapt om plaats te maken voor de groeiende, lokale bevolking.

Ondanks het feit dat Avenue of the Baobabs enorm populair is onder reizigers, zijn ook deze bomen niet helemaal zeker van hun plekje. Hoewel verschillende organisaties inmiddels hebben gepleit voor een beschermde status van nationaal monument, is een definitieve beslissing daarover nog altijd niet genomen. Ze zouden in theorie dus nog gekapt kunnen worden.

🪨 Lees ook Maak kennis met Tsingy de Bemaraha National Park: een bizar mooi landschap in Madagaskar

Avenue of the Baobabs - Madagaskar

Zo bezoek je de Avenue of the Baobabs

We kunnen het ons zomaar voorstellen dat je niet helemaal naar Madagaskar vliegt om deze bomen te zien – al zijn ze nog zo bijzonder. 

Ons advies? Bezoek de laan met Baobabs tijdens een rondreis door dit bijzondere land. Kun je meteen bestemmingen als Tsingy de Bemaraha National Park meenemen.