Amerika OnlyCanada Only

Zoek

Bizar: de krokodillen in het Ghanese Paga kunnen prima overweg met mensen…

Dave Breeker

Dave Breeker

Kleine disclaimer: dat denken de inwoners van Paga in Ghana. Zij geloven namelijk dat de hier aanwezige kroko’s de zielen van overledenen met zich meedragen. De normaal gesproken oh zo agressieve roofdieren zijn daarom heilig verklaard.

Paga is een dorpje in het uiterste noorden van Ghana. Het ligt tegen de grens met Burkina Faso en er loopt in wezen maar één weg doorheen: de N10.

Die N10 komt ook langs de Paga Crocodile Pond waar verreweg het meest wonderlijke tafereel van Paga plaatsvindt. Deze vijver is namelijk thuis voor zo’n honderd krokodillen die hier in een uitstekende harmonie met de inwoners leven.

De heilige status van de Schnappi’s heeft ertoe geleid dat de inwoners deze krokodillen behandelen alsof het honden en katten zijn. Jonge kinderen zwemmen met de dieren, terwijl het kleine aantal toeristen dat in Paga komt wordt aangemoedigd om de beesten eens lekker over hun buik te aaien.

Wat nóg vreemder is, is dat het aantal slachtoffers in het voordeel speelt van de inwoners van Paga. Dit aantal staat namelijk op – echt waar – nul. Een opmerkelijk fenomeen.

🦓 Lees ook Dit is de Mara River: het gevaarlijkste punt tijdens de jaarlijkste migraties van de zebra’s en gnoes

Krokodil in Paga in Ghana

Dit kun je doen in Paga

We raden het je desondanks niet aan om de dieren te aaien, al wordt er mogelijk nog zo op aangedrongen. Het is beter om te luisteren naar locals die je van alles kunnen vertellen over de historie van de krokodillen en hun habitat.

Het is tegen betaling mogelijk om het voederen van de dieren bij te wonen, maar daar moet je wel een beetje een sterke maag voor hebben. Doorgaans staat er een levende kip op het menu.

Krokodil in Paga in Ghana

Zo kom je in Paga

Paga bezoeken is vrij lastig, omdat het in de grensregio met Burkina Faso ligt. Burkina Faso heeft van Nederland Wereldwijd een rode status gekregen, wat inhoudt dat alle reizen hier naartoe worden afgeraden.

Toch heen? Check dan altijd het meest actuele reisadvies.