Amerika OnlyCanada Only

Zoek

Bij het Afrikaanse Vierlandenpunt komen de grenzen van vier Afrikaanse landen bijeen

Daisy de Boer
Dave Breeker

Dave Breeker

Zie het als de Afrika-versie van het Drielandenpunt in Vaals. Je staat op dit Vierlandenpunt tegelijkertijd in Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe. Hoewel – staat

Plaatsen waar de grenzen van meerdere landen bijeenkomen, vind je overal ter wereld. Maar een samenkomst van vier landsgrenzen? Dat vind je alleen maar op het continent Afrika.

Maak kennis met het African Quadripoint – oftewel het Afrikaanse Vierlandenpunt. De enige plek ter wereld waar vier verschillende landen elkaar ontmoeten.

Vierlandenpunt in Afrika
Daisy de Boer

Dit is het Afrikaanse Vierlandenpunt

Plaatsen waar meerdere landen of staten bijeenkomen, zijn doorgaans van die typische toeristische trekpleisters. De exacte plek wordt vaak aangeduid met een paaltje en wat informatieborden, terwijl de rest van het complex meestal wordt opgeleukt met wat restaurants en giftshops.

Dat is bij het Afrikaanse Vierlandenpunt helemaal anders. Niet omdat ze dat niet willen, maar omdat dit punt middenin het water ligt. Vandaar onze twijfel bij het woord staan: dit is tenslotte helemaal niet mogelijk.

🦁 Lees ook Maak kennis met Chobe National Park: Botswana’s beste bestemming voor een safari

Vierlandenpunt in Afrika

Dit doe je bij het Afrikaanse Vierlandenpunt

Wat je wél kunt doen, is aan boord stappen van de Kazungula Ferry. Die pendelt heen en weer tussen Zambia en Botswana en steekt daarbij de Zambezi River over. Je krijgt dan een situatie waarbij Botswana en Zimbabwe voor je liggen, terwijl je Namibië en Zambia respectievelijk rechts en achter je ziet.

Een tweede optie is het oversteken van de nabije Kazungula Bridge die Botswana met Zambia verbindt. Je staat dan technisch gezien niet in vier landen tegelijk, maar goed. Het is the next best thing, zeg maar.

Vierlandenpunt in Afrika

Zo bezoek je deze bestemming

Het Afrikaanse Vierlandenpunt bezoeken kun je beste doen tijdens een rondreis door het zuidelijk deel van Afrika, waarbij je ook Botswana, Namibië, Zimbabwe en/of Zuid-Afrika bezoekt. 

De mogelijk bekendste attractie van deze streek, de Victoria Falls in Zimbabwe, liggen relatief in de buurt van het Vierlandenpunt. Het is hiervandaan ongeveer anderhalf uur rijden naar de wereldberoemde watervallen.

🙋🏻‍♀️ Wil jij ook tegelijkertijd in vier landen zijn? Kijk eens naar deze gave groepreis door Namibië, Botswana en Zimbabwe, die langs de Zambezi Rivier gaat.