Amerika OnlyCanada Only

Zoek

Bezoek de medina van Tunis: het middeleeuwse centrum van de hoofdstad van Tunesië

Dave Breeker

Dave Breeker

Een medina is een oude binnenstad: een wirwar aan steegjes, winkeltjes en restaurants. De medina van Tunis in Tunesië werd in 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.

Medina van Tunis

Dit is de medina van Tunis

Voor de historie van de medina van Tunis moeten we behóórlijk ver terug in de tijd. Deze stad werd namelijk al in de zevende eeuw (!) opgericht. Dat gebeurde destijds rondom de Al-Zaytuna-moskee: momenteel de op één na oudste moskee van Tunesië.

Tunis is inmiddels uitgegroeid tot de grootste stad van Tunesië waar ruim een miljoen mensen wonen. Maar de medina is sinds de middeleeuwen eigenlijk helemaal niet zo gek veel veranderd en eigenlijk alleen al daarom de moeite waard.

Medina van Tunis

Dit zie je in de medina van Tunis

De medina van Tunis is thuis voor ongeveer zevenhonderd monumenten, waaronder verschillende paleizen, markten en fonteinen. 

Dat begint al bij binnenkomst in de vorm van de twee toegangspoorten: de Bab el Bhar en de Bab Saadoun. Ze maakten deel uit van de oorspronkelijke muur die de medina moest verdedigen, maar hebben de tand des tijds – als enige twee toegangspoorten – overleefd.

De Al-Zaytuna-moskee staat er ook nog steeds en wordt ook wel de Olijfmoskee genoemd. Een andere, bijzonder fenomeen is de Dar Othman: een voormalig paleis dat inmiddels vooral dienstdoet als een historisch monument.

Bovenal bezoek je de medina vooral voor de bijzondere sfeer. Het is de luide aaneenschakeling van streetfood, winkeltjes, appartementen en soms wat opdringerige verkopers die de medina de moeite waard maken. Plus het feit dat je hier een ware trip terug in de tijd maakt.

🕌 Lees ook Niet skippen in Marokko: de medina van Fez

Tunis

Zo bezoek je de oude binnenstad

De medina van Tunis ligt middenin in het relatief moderne centrum van Tunis. Bezoek hem via de Bab el Bhar langs de Rue de la Kasbah.

Goed om te onthouden: zo druk als de medina van Tunis overdag is, zo verlaten is hij in de avond.